Workshop “Vaardigheden voor effectief discussiëren”

Posted by Freerk Visserman on februari 19, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Workshop “Vaardigheden voor effectief discussiëren”

Erik Boogaard van Pro Sea legt uit hoe je succesvol discusieert en debatteert. Verzamel zo veel mogelijk informatie door open vragen te stellen en luister. Ga niet gelijk in de aanval als je het niet eens bent met een bepaald standpunt, maar vraag door waarom diegene er zo tegenaan kijkt. Vaak gebeurt het dat de discussie al losbarst zonder dat we weten waar we het werkelijk over hebben.

Na deze informatie is het tijd om dit in de praktijk te oefenen met acteur Erik Versteegh. Dan blijkt dat open vragen stellen best wel lastig is en je inhouden en niet gelijk in de aanval gaan al helemaal.

Na de lunch ontvangen we twee vertegenwoordigers van organisaties, waar we mee te maken hebben: Harry Holtman van sportvisserij Fryslân en Nico Broodbakker van WF. Vragen worden voorbereid en in twee ronden wordt met de mannen gepraat. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om met uitschakeling van emoties dat te weten te komen wat je eigenlijk wilt weten.

Na de gesprekken gaan we met z’n allen om tafel en vragen wat de mannen vonden van de gesprekken.

Holtman: hij is blij met de uitnodiging en het vertrouwen. Hij heeft geconstateerd dat, als er oprecht geluisterd wordt, dat veel rust geeft. Er was oprechte interesse in zijn antwoorden. Hij heeft geen negatieve emoties ervaren.

Broodbakker: hij is het met de vorige spreker eens maar heeft wel               enige emotie geconstateerd.

Al met al weer een geslaagde workshop waar op 1 na alle leden aan deel hebben genomen.

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven