Beroepscode
De Fryske Fiskers houden van hun ambacht en hebben verantwoord vissen hoog in het vaandel staan. We houden ons aan onze beroepscode en staan voor:
Natuurbeheer op het water
Zoals de boeren op het land natuurbeheerders zijn, zo zijn Fryske Fiskers de natuurbeheerders op het water. We houden de visstand nauwlettend in de gaten en doen regelmatig metingen. Door monitoring hebben we inzicht in de visstand en de kwaliteit ervan en kunnen we aangeven welke maatregelen eventueel nodig zijn. De hoeveelheid vis die we vangen voldoet aan de regels van de wet. Maar in plaats van zoveel mogelijk vangst binnen te halen, vangen we niet meer dan dat de natuur op dat moment toestaat. Zo blijft de visstand goed en belasten we de natuur niet meer dan nodig is. We zeggen ook wel dat we als Fryske Fiskers leven van de rente die de natuur ons geeft.
Duurzaam herstel van de paling
De palingstand is de afgelopen tientallen jaren sterk achteruit gegaan. De Fryske Fiskers werken aan duurzaam herstel van de palingstand. Dat doen we door in het voorjaar jonge paling uit te zetten en in het najaar volwassen geslachtsrijpe paling weer over de dijk in zee te zetten. De paling die we vangen voor consumptie beoordelen we op grootte en dikte. Paling die nog niet aan de criteria voldoet, zetten we terug in het water. Met de pilot decentraal aalbeheer onderzoeken we of we het beheer van de paling nog verder kunnen verduurzamen.
Gezonde toekomst voor het Friese vissersbedrijf
Als Fryske Fiskers hebben we allemaal hart voor de binnenvisserij in onze provincie. Bij de meesten van ons is het bedrijf in het verleden steeds van vader op zoon overgegaan. We zijn ons er ook van bewust dat ons vissersbedrijf deel uitmaakt van het Friese cultuurhistorische erfgoed. Voor een gezonde en duurzame toekomst oriƫnteren we ons op verbreding van de visserij: monitoring op en in het water voor derden, het aanbieden van toeristische arrangementen of educatie of door een eigen ambachtelijke palingrokerij.