Wat doen wij

FKF_105_ILL_bak-net-visser1

Duurzaam natuurbeheer

De Fryske Fiskers streven naar duurzaam beheer van de visstand en de palingstand in het bijzonder. In plaats van een maximale vangst staat een optimale vangst voorop. Dat betekent dat rekening wordt gehouden met de draagkracht van het visgebied. De Fryske Fiskers werken toe naar een quotum dat de draagkracht van het visgebied verhoogt en dat door vissers en wetenschappers wordt ondersteund.


Herstel van de paling

Om de paling te beschermen heeft de rijksoverheid in 2010 een gesloten periode ingevoerd voor de maanden september tot en met november. Buiten deze periode mag zonder beperking op paling worden gevist. De Fryske Fiskers hanteren een ander, meer visvriendelijk systeem: ‘decentraal aalbeheer’. De Fryske Fiskers kunnen het hele jaar vissen, ook in de gesloten periode. Maar zij houden zich aan een quotum van ca. 60% van de vangst van 2009. Door decentraal aalbeheer kan de Fryske Fisker de jonge rode aal beter sparen en bouwt daarmee een evenwichtiger palingbestand op in zijn of haar viswater.

Het water op met de Fryske Fisker

Regelmatig organiseren Fryske Fiskers activiteiten. Zij heten u van harte welkom bij hen aan boord. Maak kennis met hun fascinerende ambacht, hun verse en verantwoorde visproducten en de ambachtelijke visserscultuur. De Fryske Fiskers laten u graag zien welke vissen er in Friesland leven. In het bijzonder de Friese paling. En uiteraard kunt u de op eikenhout gerookte, smakelijke Wylde Fryske Iel bij hen proeven.

terug naar boven