Uitnodiging herbevolking jonge paling

Posted by Fryske Fisker on mei 20, 2017  /   Reacties uitgeschakeld voor Uitnodiging herbevolking jonge paling

Woudsend/Wageningen, 15 mei 2017 – Stichting DUPAN zet woensdag 24 mei in samenwerking met het ministerie van Economische zaken meer dan een half miljoen jonge palinkjes uit in Friesland. Beroepsvissers uit Friesland zetten de palinkjes vanaf hun boten in het water. Met deze herbevolking van de Friese wateren wordt een flinke impuls gegeven aan de palingstand.

De jonge paling die vrijdag wordt uitgezet, zogenaamde pootaal, kwam begin dit jaar als glasaal aan bij de Franse kust. De afgelopen maanden hebben ze in een Nederlandse kwekerij doorgebracht om groter en sterker te worden, en zijn ze van glasaal (doorzichtig) veranderd in pootaal. Ze worden nu weer vrijgelaten om de Friese wateren te herbevolken. Dat levert een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal voor de Europese kustbarrières zich ophopen, zoals de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel sterven. Door ze in het zoete water uit te zetten kan een groot deel overleven. Sinds 6 jaar wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten.

Glasaal wordt meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen, om zoetwater te bereiken waar ze op kunnen groeien. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan.

De pootaal wordt uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen.

De pootaal die wordt uitgezet is afkomstig uit een Nederlandse kwekerij en komt per vrachtauto aan in Friesland. In Woudsend is te zien hoe de pootaal wordt uitgeladen, geteld, gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Beroepsvissers laten de honderdduizenden krioelende aaltjes te water. Er zijn woordvoerders aanwezig van Stichting DUPAN. Meevaren met de vissers is mogelijk.

Programma 24 mei 2017

09:45 – 10:00 uur Ontvangst met koffie en thee in restaurant Omke Jan
10:00 uur – 10:30 Uitladen pootaal, tellen, wegen, controle
11:00 uur Vertrek boot voor uitzet, mogelijkheid tot meevaren (graag aanmelden)
12:30 – 13:00 uur Einde programma

Adres: Restaurant Omke Jan, Iewal 44, 8551 PT Woudsend
Parkeren: parkeerterrein Op ‘e Romte (bij de Spar), 5 minuten lopen

Meer informatie
Wilt u meevaren tijdens de uitzet, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Norbert Jeronimus. E-mail njeronimus@dupan.nl of tel. 06 539 539 59.

Projectpartners
Dit herbevolkingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EZ. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij.

Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund® en wordt gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. DUPAN beheert het Eel Stewardship Fund® voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit dit fonds in het over de dijk helpen van volwassen palingen naar zee en in gericht wetenschappelijk onderzoek.

De Friese natuur wordt herbevolkt met meer dan een half miljoen jonge palinkjes

De historische palingaak legt op 24 mei aan in Woudsend.

De Korneliske Ykes II, het enige schip van dit type, is sinds 2009 nieuwgebouwd in de vaart en vertelt het verhaal van de vroegere palinghandel en het vervoer van de levende paling over zee vanuit Heeg en omgeving, voornamelijk naar Londen.

De Korneliske Ykes II is een reconstructie van de oude palingaken, waarbij de oorspronkelijke Korneliske Ykes (in 1872 door Eeltsje Holtrop van der Zee gebouwd) door haar fraaie voorkomen tot voorbeeld heeft gediend.

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven