Topkoks serveren Fryske Fisk-gerechten op geslaagd event in De Vrouwenpoort

Posted by Patricia Boiten on december 16, 2013  /   Reacties uitgeschakeld voor Topkoks serveren Fryske Fisk-gerechten op geslaagd event in De Vrouwenpoort

”Wat een leuk initiatief, we hebben heerlijk gegeten’. Maandag 9 december organiseerden de Friese Bond van Binnenvissers en De Vrouwenpoort in Leeuwarden een geslaagde avond rond de Wylde Fryske Iel. Meer dan veertig gasten genoten van de lekkerste gerechten die vier topkoks hadden bereid. Met Wylde Fryske Iel, snoekbaars, zeelt en wolhandkrab van de Fryske Fisker. Marja Bekendam van de Combinatie van Beroepsvissers en voorzitter van het Europese Netwerk van Vrouwen in de Visserij (AKTEA) was te gast en deed er verslag van.

1. Stoere Mannen in De Vrouwenpoort

“Genieten van voortreffelijk bereide zoetwatervis (waaronder paling!) en tussendoor luisteren naar boeiende verhalen over de ambachtelijke visserij. Dat was het concept van de avond die de Friese Bond van binnenvissers in samenwerking met Eetcafé en Wijncafé de Vrouwenpoort in Leeuwarden organiseerde. Een concept dat zeker navolging verdient, gezien de enthousiaste reacties van de bezoekers.

2. Fryske Fisker - Event Stoere mannen in de Vrouwenpoort - entree3. Gasten, in afwachting - Fryske Fisker

 

 

 

 

 

 

 

 

De gezellig ingerichte eetgelegenheid zat vol met liefhebbers van (zoetwater)vis en paling. Buiten was beroepsvisser Ale de Jager in de weer met de gezellig smeulende rookton. Wat is er nu lekkerder dan een vers gerookte wilde paling, nog warm uit de rookton met je handen te mogen opeten? Geserveerd op authentiek vetvrij papier deed deze lekkernij bij veel gasten het bloed sneller stromen. Het warme doekje met citroen om na afloop de handen schoon te maken, werd zeer gewaardeerd. Een perfecte combinatie van hoe het vroeger was, en hoe het nu kan.

4. Fryske Fisker Ale de Jager vertelt5. Snoekbaarscompositie6. Kok Jeroen van Beek vertelt

 

 

 

 

 

En dat was nog maar het voorproefje. Want vervolgens werd Fryske snoekbaars geserveerd op een puree van knol en witte chocolade. Tussendoor vertelde Jon Visser, voorzitter van de Friese Bond van Binnenvissers, op welke wijze de vereniging te werk gaat. “Als je ook in de toekomst wilt blijven vissen, moet je het water beheren en kan er niet louter worden geoogst” aldus Jon Visser.

Een Fryske Bisque (schaaldierensoep) van wolhandkrab streelde de tong van de aanwezigen als voorbereiding op het hoofdgerecht: Fryske Iel (Friese paling), gebakken in roomboter met groene kruiden, een puree van knolselderij en aardappel en verse zeekraal. Ter vermaak hield filosoof Eric Hoekstra een lofzang op de paling. Hij keek niet alleen naar de geschiedenis, zoals de palingoproer van 1886, maar blikte ook vooruit en deed – met een knipoog – het voorstel om de paling tot totemdier uit te roepen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

7. Jon Visser aan het woord over de toekomst8. Gezelligheid en lekker eten9. Filosoof Eric Hoekstra met de Lof der Paling

 

 

 

 

 

Ook de Fryske Fiskers kijken vooruit, want zij willen graag hun prachtige beroep ook in de toekomst op een verantwoorde manier kunnen uitoefenen en de liefhebbers blijven voorzien van hun overheerlijke producten.”

Lees de volledige tekst van de Lof der Paling van filosoof Erik Hoekstra

De gerechten werden bereid door:
Kees van der Meer en Jeroen van Beek van Eetcafé en Wijncafé De Vrouwenpoort in Leeuwarden
Trevin Nettinga van Restaurant Oostergoo in Grou
Piet Bakker van Restaurant Goerres in Akkrum

In de media
Omrop Fryslan: Fisker wol iel sels ferwurkje
Leeuwarder Courant 10 december 2013
Friesch Dagblad 10 december 2013

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven