Rivierkreeft: Plaaggeest of Joker?

Heerlijk klaargemaakte rivierkreeft
Posted by Fryske Fisker on november 24, 2016  /   Reacties uitgeschakeld voor Rivierkreeft: Plaaggeest of Joker?

De rivierkreeft is een exoot en wordt steeds vaker als bijvangst in de fuiken gevangen. In bepaalde gebieden van Fryslân komen ze dan ook al massaal voor en de vissers zijn van mening dat de groei zeer explosief is. Omdat het dier voorkomt op de lijst van de nieuwe Europese exotenregeling was er voor de vissers reden om zich eens in het beestje te gaan verdiepen. Is het nou een Plaaggeest of wordt het een Joker die zorgt voor extra inkomsten?

De Friese rivierkreeft

In samenwerking met het LEI Wageningen UR zijn er een aantal bijeenkomsten geweest met een groepje vissers. Samen hebben ze besproken wat de kansen en mogelijkheden zijn. De rivierkreeft die in Fryslân voorkomt is de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. In het zuiden van het land vangt men voornamelijk de rode Amerikaanse rivierkreeft en deze rukt op naar het Noorden. De rode rivierkreeft verdringt de gevlekte rivierkreeft en het is de vraag wanneer deze “overdracht” in Fryslân gaat plaatsvinden. Tussen de beide soorten zitten een aantal verschillen. Zo is de rode over het algemeen wat groter en makkelijker te pellen dan de gevlekte. Zitten wij dan met een soort die ongewild is? Is “onze” kreeft toch die plaaggeest?

Bestrijden of beheren?

Een ander vraagstuk wat aan de orde kwam tijdens de bijeenkomsten is het bestrijden en/ of beheren van de populatie rivierkreeft. Van de rivierkreeft is bekend dat hij alles vernietigt wat hij tegenkomt. Inclusief alle waterplanten. En bij kou graaft de kreeft zich diep in de slootkant in. Dit veroorzaakt schade aan de oevers en ook voor boeren is dit een punt van zorg. Moeten we als vissers dan niet zorgen dat zo snel mogelijk al die kreeften worden weggevangen? Het bestuur van Fryske Fisker zou hier graag overleg met het Wetterskip over willen hebben.

Het diertje lijkt al vrij zeker van zijn titel “Plaaggeest”. Voor zowel de vissers, boeren als waterbeheerders lijkt het een plaag. Maar inderdaad dat lijkt zo. Rivierkreeft is namelijk een ware delicatesse en verkrijgbaar bij diverse supermarkten.

Ervaringen met rivierkreeft

Tijdens de bijeenkomsten hebben we gesproken met collega vissers uit het zuiden van het land, handelaren, koks en restauranteigenaars. En uit al deze gesprekken kwam een positief beeld naar voren. In het zuiden des lands is er meer vraag dan aanbod van kreeft. Dit biedt ons de mogelijkheid om onze kreeften te exporteren naar het zuiden. Een restauranteigenaar vertelde ons dat kreeft een bewerkelijk product is maar de smaak van de rode en de gevlekte kreeft zijn nagenoeg identiek. Daarnaast is het darmkanaal van de gevlekte schoner dan die van de rode wat het verwerken weer makkelijker maakt.

De rivierkreeft is een delicatesse

Tijdens de laatste bijeenkomst heeft een kok vijf recepten met kreeft voor ons gekookt en ons laten zien wat je er eigenlijk allemaal mee kunt. Met al deze verzamelde informatie hebben we een drietal businessmodellen opgezet en vanaf dit punt gaan we verder werken aan concrete plannen om de plaaggeest rivierkreeft op de kaart te gaan zetten als Joker.

Het uiteindelijke doel is om:

  • De populatie rivierkreeft in de hand te houden.
  • De gevangen rivierkreeft vermarkten om zo een bron van extra inkomsten te gaan genereren.
  •  

    Aaltsje Stellema

    Reageren is niet (meer) mogelijk.

    terug naar boven