Visserijbedrijf M. Boersma

Minne Boersma
‘Het is het avontuur dat me altijd heeft getrokken

Op zijn wereldreis, eind jaren 70, voer Minne Boersma met zijn zeiljacht over alle wereldzeeën. Onderweg deed hij Schotland aan. Met zijn hengel viste hij er de ene paling na de andere op. Hij besloot beroepsvisser te worden en startte in 1981 zijn visserijbedrijf, in Schotland. Zijn opgroeiende kinderen deden hem besluiten weer terug te keren naar Nederland. In Harlingen ging hij aan de slag met, opnieuw, een eigen vissersbedrijf.

Vrijheid
De levensloop van Minne Boersma is geen doorsneeverhaal. Naar eigen zeggen heeft hij er altijd een avontuur van gemaakt. ‘De visserij gaf me vrijheid. Dat wilde ik graag. Nu zijn er steeds meer regels gekomen. Misschien goed voor de paling maar van het gevoel van vrijheid is weinig meer over. Dat vind ik erg jammer.’

Voor de deur
De meeste paling vangt Minne in het najaar voor de deur van zijn huis. ‘Ik woon 200 meter bij de sluis van Harlingen vandaan. Precies bij de plek waar de volwassen schieraal in het najaar uittrekt.’ Maar als er veel afgestroomd word gaat de paling rechtstreeks naar zee en zwemt het de fuiken voorbij. Ongeveer 25% wordt gevangen, de rest gaat vrijuit.

Goed visgebied
Het visgebied van Minne is ongeveer het vierkant Afsluitdijk, Sneek, Leeuwarden,  Tzummarum. Volgens Minne een uitstekend gebied voor de opgroeiende paling. ‘Ik heb geen meren, alleen vaarten en sloten. Dat is juist goed voor de opgroeiende paling. Want veel sloten betekent veel walkanten en daar zitten veel beestjes. Genoeg voedsel dus voor de paling.’ De kleigrond is bovendien een vruchtbare bodem voor planten waar nog meer beestjes op afkomen.

Wetenschap en onderzoek
De Fryske Fisker uit Harlingen is groot voorstander van wetenschappelijk onderzoek. ‘We zouden ons quotum bijvoorbeeld beter kunnen onderbouwen. Het quotum is nu gebaseerd op de vangst van 2011 en daar zit een soort van willekeur in. Als we met onderzoek kunnen aantonen dat er bijvoorbeeld meer glasaal intrekt of dat de palingstand zich herstelt, dan ontstaat er op termijn ook meer ruimte in het quotum. Dan hoeven de vissers ook minder onzeker te zijn over hun toekomst.’

Pensioen
2014 is het laatste vissersjaar voor Minne. Daarna gaat hij met pensioen en neemt zijn zoon Paul het over.

Visserijbedrijf Minne Boersma
Begraafplaatslaan 1
8861 JD HARLINGEN
T 0517 416 338
E-mail sturen. 

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven