Visserijbedrijf F. Visserman

Freerk Visserman is de laatste beroepsvisser van Heeg, van oudsher het palingdorp bij uitstek. In 2009 nam hij het vissersbedrijf van zijn vader over. Eerder reisde hij de wereld rond. Juist het reizen bracht hem er toe visser te worden. De vrijheid en het leven buiten bevielen hem. En zoals hij het zelf zegt. ‘Als je visser bent, weet je zeker dat je altijd buiten bent.’

FKF_213_ILL-FVisserman-Heeg03

Visgebied
Freerk vist op de poelen achter Heeg, op het Slotermeer, het Brandemeer, de Sondeler Leien en op de Groote Brekken bij Lemmer. Een uitgestrekt gebied.

Verspreide visserij
Visserman doet aan verspreide visserij. In het vroege voorjaar zet hij zijn fuiken uit op de poelen achter Heeg. Daar is voor hem de eerste paling van het jaar te vangen. Later in het voorjaar komt ook de rest van zijn visgebied aan bod. In het najaar trekt de volwassen schieraal richting Lemmer om via het IJsselmeer de zee op te gaan. Voor Freerk een goed moment om zijn netten op de Groote Brekke uit te zetten.

Duurzame visserij
De beroepsvisser uit Heeg is groot voorstander van duurzaam aalbeheer waar ook Stichting DUPAN zich voor inzet. Hij zou graag zien dat de hoeveelheid uitgezette glasaal/pootaal direct gekoppeld is aan het visquotum van elke visser. ‘Dat maakt ons verhaal nog duidelijker: we zorgen goed voor de palingstand want: het is onze spaarpot voor de toekomst.’

Met de visser mee
Freerk levert rechtstreeks aan restaurants in Heeg en omgeving en verkoopt een deel van de vangst op de afslag van Urk. Wie een kijkje wil nemen in het leven van een visser, kan Freerk bellen en een excursie boeken met de ‘Electric eel’, zijn fluistersloep. Op een tocht langs de fuiken vertelt hij alles over de paling en over zijn eigen leven als visser. Een broodje zelfgerookte paling ontbreekt natuurlijk niet.

Combi-arrangementen
‘Met de visser mee’ kan worden gecombineerd met andere activiteiten in Heeg en omgeving. Zoals een bezoek aan het Houtbouwmuseum waar een replica ligt van de laatste palingaak van Heeg. Of een bezoek aan het Woudagemaal, het stoomgemaal van Lemmer dat op de Werelderfgoedlijst staat en een magistrale beleving van stoom, architectuur en water belooft.

Paling roken
Regelmatig staat Freerk met zijn rookton op een gelegenheid paling en andere vis te roken. 
Wilt u hier meer over weten? 
Vraag het de visserman!

Visserijbedrijf F. Visserman
Weinsleatstrjitte 5
8621 BA Heeg
T 06 534 93 909
Naar de website
E-mail sturen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven