Visserijbedrijf A. van Netten

Andries van Netten
‘Van vader op zoon: visser met hart en ziel’

Hij zette zijn eerste fuik toen hij zes jaar was. Dat hij visser zou worden, stond voor hem op jonge leeftijd al vast. Andries van Netten komt uit een oude vissersfamilie. Hij viste jaren samen met zijn vader. Toen die 65 werd, nam hij het bedrijf helemaal van hem over.

Zijn visgebied
Het visgebied van Andries ligt in de zuidwest hoek van Friesland: de Fluessen, het Heegermeer, waar hij de meeste paling vangt, en de kleinere meren en poelen bij Sneek. De hoofdmoot van zijn vangst bestaat uit paling. Snoekbaars en wolhandkrab is voor hem een aanvulling.

De spanning van een goede vangst
Het is ieder jaar spannend wat het weer gaat doen. In een lang en koud voorjaar wil de paling niet echt groeien en komt de visserij later op gang. 
Maar zodra de zon goed begint door te komen, het schrale weer eraf is en de temperatuur stijgt, beginnen de kleinste vissen in 
het water snel te groeien. En dat is precies het voedsel dat de paling nodig heeft om te groeien. Dan komt ook de tijd dat de vangst beter wordt en Andries meer op ‘t water te vinden is.

Duurzaam aalbeheer
Andries mag het hele jaar vissen, als hij zich maar aan zijn quotum houdt. Hij vindt dat een groot voordeel. Hij hoeft nu niet in korte tijd veel vis te vangen maar kan zijn vangst spreiden. Paling die in het voorjaar nog te droog of te mager is, gaat terug het water in. ‘Later 
als hij groot en vet genoeg is, vis 
ik hem wel weer eens op.’ Zo draagt Andries bij aan een duurzame 
en verantwoorde palingstand.

Naar de visafslag
Als het even kan, gaat Andries iedere week naar de visafslag in Urk. Daar verhandelt hij zijn vangst: paling, snoekbaars en wolhandkrab. Regelmatig levert hij aan restaurants in de buurt en bijna wekelijks verkoopt hij wel vis aan huis.

Nevenactiviteiten
Andries is visser met hart en nieren. Hij is een groot voorstander van duurzaam aalbeheer en van het quotum. Al vindt hij dat het laatste wel iets hoger mag zijn. Want voor het runnen van een rendabel 
bedrijf heeft hij, naast de visvangst, 
extra activiteiten nodig. Regelmatig verzamelt hij monitorgegevens op het water voor organisaties die onderzoek doen naar de stand van verschillende vissoorten.

De toekomst van zijn bedrijf en de binnenvisserij in Friesland ziet Andries optimistisch in. 
De ervaring heeft het hem inmiddels geleerd: ‘met vissen wordt het altijd weer licht!

Visserijbedrijf A. van Netten
J.J. Hofstrjitte 4
8611 JT GAASTMEER
T 0515 469 934
E-mail sturen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven