Visserijbedrijf A. Stellema

Aaltsje Stellema
‘Iedere keer de spanning: wat zit er in de fuiken? Geen dag is hetzelfde’

Ze is de jongste van de bond en een van de weinige vrouwelijke vissers in Nederland. Aaltsje Stellema. Ze was helemaal niet van plan om visser te worden. Maar toen haar vader er in 2010 mee ophield en de vraag rees wat er met het bedrijf ging gebeuren, zeiden mensen in haar omgeving: ‘Aaltsje kan het wel overnemen’. Zo gebeurde. Inmiddels wil ze niet anders meer. ‘Geen dag is hetzelfde.’

Goed visgebied
Standsplaats van Aaltsje is Dokkum. Van daaruit trekt ze haar viswater in: grofweg het gebied tussen Dokkum en Leeuwarden plus alles wat er boven ligt. In totaal ongeveer 530 hectare water. Het is afstromend water. Dat betekent dat het water uit de provincie via het Lauwersmeer naar de Waddenzee afvloeit. En dat heeft zijn voordelen.

Dikke paling
In de herfst maakt de schieraal gebruik van afstromend water. ‘Dan trekt de schieraal via de Waddenzee naar de Saragassozee. Dwars door mijn visgebied. De meeste paling vang ik dus in de herfst. In principe vang ik dan elke paling totdat mijn quotum vol is. Maar ze moeten wel minstens 35 cm lang zijn. Paling van 40 cm die te mager is, gaat terug. Die moet eerst verder groeien.’ Een keer in de week rijdt Aaltje naar de visafslag in Urk en daar verkoopt ze haar vis.

Spanning van de vangst
Als meisje van tien jaar ging Aaltsje al met haar vader het water op. Elke vrije dag was ze er te vinden. Iedere keer de verwachtingsvolle spanning: wat zit er in de fuiken? De spanning is er nog steeds en dat maakt het vissersberoep ook zo leuk. ‘Ik kan eigenlijk niet bedenken wat ik niet leuk vind aan mijn werk. Of het zou de plicht zijn dat je elke paling die je vangt, moet registreren. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.’

Onderzoek op het water
De registratie is volgens Aaltsje ook nodig. ‘We willen naar een duurzaam quotum toe. Dat is beter voor de palingstand. Dan moet je wel weten wat er in het water zit en wat er gevangen wordt.’ Ook het waterschap en rijkswaterstaat willen steeds vaker weten wat er in het water gebeurt. Regelmatig gaat Aaltsje daarom het water op en doet ze aan visbemonstering. Ze haalde daarvoor een speciaal certificaat.

‘Zijn jullie zo bezig?’
Aaltsje maakt het wel eens mee dat voorbijgangers niet goed weten wat zij als palingvisser doet. ‘Mensen vragen zich af of ik wel màg vissen. Maar als ik uitleg hoe ik vis en dat we juist zorgen voor herstel van de palingstand, dan zeggen mensen vaak: ‘Zijn jullie zo bezig? Dat wisten we helemaal niet.’ Wie weet, gaat ze in de toekomst meer doen met educatie.

Visserijbedrijf A. Stellema
Birdaarderstraat 143
9101 PK DOKKUM
T 0519 221 121
E-mail sturen.

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven