Visserijbedrijf A. de Jager

Visser met hart en ziel. Tien jaar moest hij erop wachten. Toen pas kreeg hij zijn visrecht. Ale de Jager keek als kind vol verwondering en verlangen naar de visser uit zijn dorp. Dat wilde hij ook. In 2003 was het zover. Na jaren als timmerman te hebben gewerkt en ondertussen in de weekenden het vak van visser te hebben geleerd, kreeg hij visrecht. ‘Een lot uit de loterij’, zoals Ale het zelf omschrijft.

FKF_213_ILL-AdeJager01

Spanning
Iedere keer dat Ale de Jager zijn fuiken licht, voelt hij weer de spanning: wordt het een goede vangst vandaag? Vaak kan hij aan de hand van het weer en de tijd van het jaar wel inschatten wat hij kan verwachten. Met koude noordenwind houdt de paling zich stil en hoeft hij geen paling in zijn fuiken te verwachten. Maar is de temperatuur van het water hoger en schijnt de zon, dan heeft hij al meer kans op een goede vangst.

Zijn visgebied
Het visgebied van ‘Fiskersbedriuw Ale de Jager’ ligt tussen Grou en Drachten. Hij vist op het Pikmar, 
de Wide Ie en het water van Nationaal Park De Alde Feanen. De visserij 
in het midden van Friesland is een intensieve en bewerkelijke bezigheid. De paling laat zich in 
dit gebied moeilijk vangen. In het voorjaar is de paling vaak nog te mager, in het najaar trekken de volwassen palingen het gebied uit naar de zee. Door steeds zijn fuiken te verplaatsen en de paling actief op te zoeken, kan hij toch zijn quotum aan paling vangen.

Restaurants
Ale de Jager levert uitsluitend aan restaurants in Grou en omgeving. Van elke paling die hij vangt, weet hij precies de bestemming. 
Vette paling kun je het beste roken, Paling die iets minder vet is, doet het goed als gebakken paling. 
En de paling moet ook weer niet te dik zijn, want dat staat niet mooi 
op het bord.

Arrangement 
‘Met de palingvisser mee’
Ale de Jager maakt anderen graag deelgenoot van zijn leven als visser. Regelmatig ontvangt hij groepen op zijn praam ‘Anguilla’. Samen met zijn gasten licht hij de fuiken op het water. Dan geeft hij uitleg over de beroepsvisserij en beantwoordt hij vragen. De vraag naar toeristische arrangementen is nog steeds groeiend en de inkomsten zijn een waardevolle aanvulling op de inkomsten uit de visvangst.

Het mooiste beroep
In de zomer is het hard werken. Dan moet er niet alleen vis worden gevangen maar worden ook de meeste arrangementen geboekt en ook dat doet Ale zorgvuldig. Zeventig, tachtig uur werken is geen uitzondering. In de winter 
is het voor hem rustiger. 
Dan helpt hij in het bedrijf van zijn zoon. En pakt hij zijn beroep van vroeger weer op. Voor eventjes.

Visserijbedrijf A. de Jager
Oan it Swin 9
9008 SE REDUZUM
T 0566 602 039
M 06 236 90 581
E-mail sturen
Naar de website
Routebeschrijving Reduzum (Roordahuizum): kaartje en routeplanner

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven