Palingrokerij Postma

Gaele Postma
Hij is de vijfde generatie palingvisser in zijn familie. In 1989 nam hij het vissersbedrijf van zijn vader over. Inmiddels leeft Gaele Postma niet meer van de vangst alleen. In 1998 begon hij Palingrokerij Postma. Toch is er een ding wat hij het liefst blijft doen: vissen en zien wat er in de fuiken zit.

FKF_213_ILL-Postma-Zoutkamp01

Visgebied
Gaele Postma vist in Friesland op de Lauwers, de Dokkumer Trekvaart en het Prinses Margrietkanaal en en in Groningen op het Reitdiep en op 
de Groninger maren zoals Kromme Raken en het Hunsingokanaal. Met bijna duizend hectare water een aardig groot visgebied.

Vette schieraal
De beste paling vangt hij in de herfst. Dan vist hij op schieraal, de dikke volwassen paling die terug naar de Sargassozee wil om te paren Het is goede, vette paling en zeer geschikt om te roken.

Experiment
Gaele Postma mag in de provincie Groningen zoveel vissen als hij wil, maar niet in de maanden september, oktober en november. Terwijl juist dan de meeste schieraal te vangen is. Gelukkig kan hij die wel in Friesland vangen. 
Daar startte in 2011 een experiment: de vissers mogen het hele jaar vissen maar moeten zich wel houden aan een visquotum. Voor Gaele Postma komt dit mooi uit.

Palingrokerij
In 1998 gingen de deuren van Palingrokerij Postma aan de Reitdiepskade in Zoutkamp open. Gaele verkocht er zijn zelf gevangen en gerookte paling. Tien jaar later breidde hij de viswinkel uit met de verkoop van verse en gebakken vis en een zitgelegenheid. Nu weten liefhebbers en fijnproevers uit heel Nederland hem te vinden.

Rondleidingen
Zelf staat Gaele niet in de winkel. Een goed team runt de winkel, terwijl Gaele doet wat hem het meest lief is: vissen op het water en palingroken. Regelmatig ontvangt hij groepen belangstellenden. Dan vertelt hij aan boord van de ZK6 over het vissersleven en de paling en leidt hij ze rond in de rokerij. Natuurlijk mogen gasten ook proeven van de eigen smaak van gerookte paling.

Palingrokerij Postma
Reitdiepskade 21A
9974 PJ Zoutkamp
T 0595 402 177

Stuur een email
Naar de website

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven