International workshop ICSF

Posted by Freerk Visserman on september 25, 2014  /   Reacties uitgeschakeld voor International workshop ICSF

21-24 juli 2014 Pondicherry ,India                          25 Juli 2014

International workshop ICSF(International Collective in Support of Fishworkers)

Towards Socially Just and Sustainable Fisheries

Uit onderzoek is gebleken dat de kleinschalige visserij weldegelijk bijdraagt aan de voedselvoorziening en economie wereldwijd. Door de ontelbaar veel kleinschalige vissers wordt er veel vis op de markt gebracht, vaak zeer lokaal en op een uiterst duurzame manier. Door de vele kleine onafhankelijke vissers wordt er een flinke werkgelegenheid gecreëerd, ook doordat de vis vaak wordt verkocht op de lokale markten. Het is dus niet alleen de visserman, maar vaak het hele gezin die zorg draagt van vangst tot consument. Voor deze kleinschalige vissers zijn er nog helemaal geen sociale rechten, wat kan betekenen dat ze van de 1 op andere dag geen werk meer hebben en zelf maar moeten zien hoe ze rond komen.

Dit is in grote lijnen waar ICSF zich voor inzet.

Nu de vrijwillige richtlijnen voor het vastleggen van de duurzame kleinschalige visserij door de FAO(Food and Agriculture Organization) zijn gerealiseerd en zijn aangenomen, moet er nu worden gekeken hoe dit in te voeren onder de vissers, visserijorganisaties en regeringen(nationaal en internationaal).

Dit was het doel van de workshop die gehouden werd eind Juli in Pondicherry, India waar zo’n 50 deelnemers van over de hele wereld aanwezig waren. De 22 bestuursleden van ICSF begonnen eerst met een herdenkingsdienst ter ere van Chandrika Sharma die eerder door het verdwijnen van een vliegtuig wordt vermist.

Eerst volgde er een korte introductie van iedereen, meest bestuurders van lokale organisaties, FAO afgevaardigden, 2 vissermannen en 2 vissersvrouwen.

Er waren zo’n 20 landen vertegenwoordigd uit Afrika, Asia, Noord/midden/zuid Amerika, de Caribbean en Europa.

Na een presentatie over de handvaten die we hebben voor dezeCSO(Civil Society Organization) workshop en een presentatie over wat er allemaal al is gebeurd (The road to Pondecherry ) weet iedereen weer waar we zijn en kan er na een korte thee pauze echt worden begonnen. Na al dat praten moet er voor de motivatie ook even in de praktijk worden gekeken wat er van al die plannen terecht is gekomen.

De groep werd in 2en gesplitst, 1 groep naar PondyCAN(rond Pondicherry) en 1 groep naar Nagapattinam(3 uur busrit). De busrit vertrok om 4uur in de morgen om daar een uur of 7 aan te komen voor de lokale visveiling. Het gebied was in 2004 flink getroffen door de tsunami en daardoor waren veel huizen nieuw gebouwd en de complete vissersvloot vernieuwd. Allemaal polyester boten wat lichter en onderhoudsvriendelijker is. De visveiling is een ware happening, de vrouwen verkopen de vis met veel overtuiging.

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven