Gesmokkelde jonge paling terug in de natuur

Posted by Fryske Fisker on april 28, 2017  /   Reacties uitgeschakeld voor Gesmokkelde jonge paling terug in de natuur

Wageningen,

Op tweede Paasdag hield de douane op Schiphol twee Chinezen aan met in totaal 72 kilo jonge paling (glasaal) in 6 koffers. De NVWA nam in samenwerking met de Douane in totaal 36 plastic zakken met Europese glasaal in beslag. DUPAN heeft de honderdduizenden jonge palinkjes afgelopen woensdag terug in de natuur gebracht.

De met water en glasaal gevulde plastic zakken waren verstopt in 6 gewone koffers. De verdachten wilden de glasaal naar China smokkelen. De partij zou in China een handelswaarde hebben van circa € 115.000. De handel in glasaal buiten de EU is volgens CITES-reglementen verboden. Tegen de man en de vrouw is dan ook proces-verbaal opgemaakt; zij komen in juli voor de rechter.

De inbeslaggenomen glasaal heeft sinds Pasen in quarantaine doorgebracht. Na de noodzakelijke procedures heeft de overheid de glasaal overgedragen aan stichting DUPAN. Om de glasaal zo snel mogelijk weer in de natuur te krijgen, heeft DUPAN een projectcoördinator aangesteld en vrijwilligers binnen de beroeps- en sportvisserij gemobiliseerd. Zodoende kon de glasaal afgelopen woensdag in een aantal kreken in Zeeland worden uitgezet. Dat is voor de glasalen een gezond opgroeigebied. Als ze over een tiental jaren volwassen zijn, kunnen ze van daaruit terug naar zee en in de oceaan voor nageslacht zorgen.

De smokkel van glasaal vormt een probleem voor de legale handel en ondermijnt de inspanningen om de palingbestanden goed te beschermen. Stichting DUPAN steunt daarom de ontwikkeling van een waterdicht traceerbaarheidssystem. De Sustainable Eel Group (SEG) werkt samen met NGO’s en wetenschappers aan de voltooiing van zo’n systeem, waardoor alle paling, van vangst tot bord, herleidbaar wordt. Illegale handel wordt daarmee sterk bemoeilijkt.

Over stichting DUPAN

Stichting DUPAN is het samenwerkingsverband van palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren. De stichting heeft als doel het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. DUPAN beheert het Eel Stewardship Fund® voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit dit fonds in het over de dijk helpen van volwassen palingen naar zee en in gericht wetenschappelijk onderzoek. De stichting vertegenwoordigt meer dan 90% van de totale palingsector in Nederland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Norbert Jeronimus. E-mail njeronimus@dupan.nl of tel. 06 539 539 59.

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven