Bezoek afsluitdijk met vismigratierivier

Posted by Fryske Fisker on maart 05, 2017  /   Reacties uitgeschakeld voor Bezoek afsluitdijk met vismigratierivier

Op vrijdag 24 februari waren de Fryske Fiskers uitgenodigd op het projectbureau van de Nieuwe Afsluitdijk te Kornwerderzand. Belangrijk onderdeel van die nieuwe Afsluitdijk is de vismigratierivier die naast de sluis van Kornwerderzand komt. De vismigratierivier heeft als doelstelling om zo’n 25 miljoen vissen (waaronder glasaal en schieraal) op jaarbasis te laten migreren van het zoute zeewater naar het zoete IJsselmeer en vice versa.

Na de ontvangst met koffie en thee kregen we een rondleiding door het informatiecentrum. Daar hoorden we het verhaal van de Afsluitdijk vanaf het allereerste idee tot aan de toekomstdroom die in 2022 gerealiseerd moet zijn. 

Upgrade van de afsluitdijk met vismigratierivier

Dat de Afsluitdijk een upgrade krijgt heeft natuurlijk alles te maken met het veranderende klimaat. De dijk moet versterkt en de sluizen en gemalen worden sterker gemaakt. Dit geeft meteen de mogelijkheid om de sluizen en gemalen te vergroten. Zo wordt de Afsluitdijk op vele fronten aangepast. Zowel op gebied van veiligheid, waterbeheer, economie, energie als natuur worden er maatregelen genomen.

Tijdens de rondleiding konden we in een 3D-animitie bekijken hoe de vismigratierivier er daadwerkelijk uit komt te zien. Een hele indrukwekkende ervaring. Op de foto ziet u onze vissers Simke Hoekstra en Andries van Netten, die de 3D-animatie bekijken.

Vervolgens gaf Erik Bruins Slot (senior Ecoloog van Provincie Fryslân) een presentatie over hoe de vismigratierivier uiteindelijk tot stand is gekomen. Waarom er onder andere voor deze vorm en deze locatie is gekozen. Voor de vissers was er mogelijkheid om vragen te stellen en hier werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Als laatste hebben we nog een kijkje genomen op de plaats waar de rivier gaat worden aangelegd. Nu is er nog niks te zien maar binnenkort gaat de schep in de grond en worden de eerste contouren zichtbaar. In 2022 moet de rivier helemaal klaar zijn en in werking gaan.

Al met al een hele interessante middag waar we als vissers veel wijzer zijn geworden. Wij denken dat de komst van de vismigratierivier zeker een positieve invloed zal hebben op de visbestanden zowel op het IJsselmeer als ook in de Friese boezem.

Reageren is niet (meer) mogelijk.

terug naar boven